Grondradar

Grondradar

Hoe meer obstakels er in de openbare ruimte staan, des te moeilijker het is voor een boom om tot een volwassen exemplaar uit te groeien. Zowel bovengronds als ondergronds is de boom goed in staat zich aan te passen aan de beschikbare ruimte. Om te kijken hoe de boom zich daar ondergronds in heeft gered, kunnen we natuurlijke de gehele wortelkluit vrijgraven. Daar waar dit niet kan, gebruiken we de grondradar.

De grondradar kan de ligging van boomwortels, kabels en leidingen en andere ondergrondse obstakels in beeld brengen. Een dergelijk onderzoek kan nodig zijn bijvoorbeeld bij Bomen Effect Analyses (BEA’s), verplantbaarheidsonderzoeken, schadetaxaties of in geval van onderzoek naar worteldruk.

De grondradar is een non-destructieve methode om de spreiding van boomwortels te detecteren. De grondradar zendt elektromagnetische pulsen uit die gereflecteerd worden door water, wortels en metalen. Doordat wortels veel vocht bevatten kunnen ze gemakkelijk worden onderscheiden. Afhankelijk van de geluidsfrequentie kan op verschillende diepten gemeten worden zodat niet alleen de horizontale spreiding van de boomwortels in beeld wordt gebracht, maar ook de diepte van het wortelpakket. Met deze techniek kan tevens de spreiding van wortels onder asfalt of andersoortige verharding onderzocht worden.

Wilt u weten hoe het gesteld is met de gezondheid van uw bomenbestand?

logo-isa
logo-ett
logo-bomenstichting
logo-bvc
logo-bedrijf
logo-kpb
Scroll naar boven